AOV via Crowdsurance

En AOV via crowdsurance lijkt op het principe van de schenkkring. Het is een online platform voor zzp’ers die hun inkomen bij ziekte willen veiligstellen. Het grote verschil met een schenkkring is dat je de leden niet persoonlijk kent en je niet verplicht hoeft deel te nemen aan bijeenkomsten. Ook met een ziekteverleden kun je lid worden. Er is geen maximumaantal deelnemers.

Maak je gebruik van crowdsurance, dan krijg je meestal 24 maanden donaties. Ook krijg je begeleiding van een arbodienst om zo snel mogelijk weer aan de slag te kunnen. Er zijn veel aanbieders van crowdsurance. De voorwaarden van die aanbieders kunnen sterk verschillen. Vaak is er een leeftijdsgrens en kunnen startende ondernemers pas na 1 jaar deelnemen. Soms zijn psychische aandoeningen uitgesloten als je je binnen 1 jaar ziekmeldt.

Voorwaarden

Bij deelname aan een crowdsurance-platform betaal je inschrijfkosten. Je opent een rekening bij een bank die samenwerkt met het platform en stort hier iedere maand een bedrag op. Je bepaalt bij je inschrijving zelf hoeveel inkomen je wilt verzekeren met een maximum van 80%. Je toont je inkomen aan met je jaarcijfers. Hoe hoger het inkomen dat je wilt verzekeren, hoe hoger de inleg.

Het platform berekent je premie op basis van het gemiddelde ziektepercentage. Gemiddeld betalen leden 130 euro per maand aan inleg en contributie voor een verzekerd inkomen van 2500 euro per maand. Het bedrag dat je schenkt aan een ziek lid hangt af van het inkomensniveau dat dat lid heeft gekozen, hoeveel je zelf spaart en wie er lid zijn. “Zijn er bijvoorbeeld veel ondernemers lid met een risicovol beroep, dan heeft dit invloed op de hoogte van je premie.

Een voorbeeld van een crowdsurance-platform is het Tulpenfonds.

Je wordt ziek

Een team van deskundigen beoordeelt je ziekmelding en voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent. Na 2 maanden wachttijd ontvang je maandelijks van alle deelnemers een klein bedrag op je rekening. Al die kleine bedragen tellen op tot het inkomensniveau dat jij wilt ontvangen en zijn belastingvrij. Net als bij een schenkkring. De stortingen die je maandelijks doet op je eigen rekening zijn niet aftrekbaar, dit moet je zien als eigen spaargeld.

Voordelen

  • Ook met een ziekteverleden kun je lid worden.
  • Geen medische keuring.
  • Bij ziekte hoef je geen doktersverklaring te laten zien, wel heb je een gesprek met een Arboarts.
  • Er is begeleiding bij re-integratie.
  • De schenkingen die je ontvangt zijn onbelast.
  • Geld dat je op je crowdsurance rekening stort, blijft van jou.
  • Als je stopt met deelname ontvang je het bedrag dat op je rekening staat minus kosten terug.

Nadelen

  • Je hebt meestal 2 maanden wachttijd voordat je een schenking krijgt.
  • Ben je na 2 jaar nog steeds ziek of arbeidsongeschikt? Je ontvangt geen schenkingen meer vanuit het crowdsurance platform. Er is dan geen vangnet behalve een bijstandsuitkering. Hiervoor kijkt je gemeente naar je vermogen en eventueel inkomen van je partner.
  • Welke arbeidsongeschiktheidsverzekering moet ik kiezen?

    We snappen dat de keuze voor een AOV best lastig kan zijn. In dit artikel helpen we je daarom verder op weg.

    Lees welke AOV bij jou past

mkb 010 leo

Leo van den Ban – Administratiekantoor MKB 010

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over je AOV? Neem dan gerust contact met ons op. Je mag natuurlijk ook bellen naar: 010 – 52 91 245.