Wat is de KOR?

Als je een onderneming hebt met een omzet van minder dan 20.000 euro ex btw per jaar, kun je gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). In deze blog legt Leo van den Ban van MBK-010 precies uit met wat voor regels je rekening moet houden om de KOR te mogen toepassen.

Wanneer kun je de KOR gebruiken?

De kleineondernemersregeling kan voor jouw als zzp’er interessant zijn. Er zijn voordelen, maar ook nadelen verbonden aan deze regeling. Laat je goed informeren door bijvoorbeeld een boekhouder voor ZZP’ers.

Maximale omzet

Als je omzet van je bedrijf niet hoger is dan € 20.000 per kalenderjaar, dan kun je gebruik maken van de KOR
Hoe bereken je de hoogte van je omzet?
• Als je nog niet deelneemt aan de KOR: dan is de omzet het totaal van alle bedragen die je aan je klanten berekent, exclusief de btw.
• Als je al wel deelneemt aan de KOR, dan mag je geen btw in rekening brengen aan uw klanten. Je omzet is dan het totaal van alle bedragen die je aan jouw klant berekent.

Hoe lang gebruik je de KOR?

Als je ervoor kiest om gebruik te maken van de KOR, doe je dat voor minimaal drie jaar. Tot die drie jaar voorbij zijn, kun je alleen maar met de KOR stoppen als je meer dan 20.000 euro omzet hebt behaald.
Let op:
1. KOR stopt nooit automatisch, je moet je hiervoor zelf afmelden bij de Belastingdienst.
2. Heb je 3 jaar achter elkaar meer dan 20.000 euro per jaar excl. BTW omgezet, dan mag je het opvolgende jaar geen gebruik maken van de KOR, ook niet als je omzet in dat 4e jaar lager is dan 20.000 euro.

Geen omzetbelasting

Elk kwartaal doe je btw-aangifte over de producten en diensten die je levert. Als je gebruik maakt van de KOR heb je vrijstelling van btw, en hoef je deze aangifte dus niet te doen. Maar let op: je moet de omzet uit je onderneming bij je aangifte inkomstenbelasting wel aangeven onder het kopje : inkomsten uit overige werkzaamheden.

Voordelen KOR voor ondernemers

De KOR is met name interessant voor ondernemers die voornamelijk met particuliere klanten te maken hebben. Daarnaast is het niet hoeven doen van btw aangifte een administratief voordeel (minder administratieve rompslomp).

Leveren aan particuliere klanten

Particulieren kunnen geen btw verrekenen. Je hoeft de btw dus niet in de verkoopprijs van je product of dienst te verwerken. Hierdoor kun je een lagere prijs bepalen. Stel, je vraagt normaal € 50,- per uur. Met 21% btw erbij is dat € 60,50. Maar omdat de klant die btw niet kan aftrekken, kun jij je prijs (iets) verlagen, wat je een voordeel geeft ten opzichte van je concurrent.

Minder administratie

Als je gebruik maakt van de KOR hoeft je niet 4x per jaar de omzetbelasting in te dienen. Dit scheelt je tijd en moeite. Daarnaast heb je een eenvoudiger administratie, omdat je niet verplicht bent je klanten een factuur te sturen.

Nadelen KOR voor ondernemers

Helaas heeft de KOR niet alleen maar voordelen. Er zitten ook nadelen aan de kleineondernemersregeling.

Zelf geen btw-aftrekken

Dat je geen btw berekent voor je klanten, betekent ook dat je geen btw mag verrekenen op inkopen en kosten die je zakelijk maakt. Dit houdt dus in dat je de btw van je zakelijke aankopen niet kunt aftrekken van je belasting. Als je bijvoorbeeld een computer koopt van € 1.000, inclusief 21% btw, kun je die € 210 btw niet terugvragen van de belasting.

Potentieel minder zakelijke klanten

Ook jouw zakelijke klanten kunnen de btw van de kosten die ze maken bij de aanschaf van jouw product of dienst niet aftrekken. In het eerder gebruikte voorbeeld rekenden we met een uurprijs van € 60,50 inclusief btw. Jouw klant kan die € 10,50 niet van de belasting aftrekken, wat jou ‘duurder’ maakt dan je concurrenten.

Facturen

Als je wel een factuur verstuurt, dan moet de factuur aan de geldende factuurvereisten voldoen. Deelnemers aan de KOR hoeven niet aan alle eisen te voldoen. Eisen waaraan je wel moet voldoen zijn:

• Factuurnummer in factuurreeks
• Je volledige naam en die van de afnemer
• Je volledige adres en dat van je afnemer
• Je BTW-ID
• Je KvK-nummer
• Factuurdatum
• Product of dienstomschrijving
• Factuurbedrag
Ondernemers die gebruik maken van de KOR vermelden geen btw-bedrag, maar melden de vrijstelling op grond van artikel 25 van de wet op de omzetbelasting 1968. Zorg  dus dat je “vrijgesteld van BTW” op factuur zet!

Is de KOR handig voor jou?

Er zitten dus voor- en nadelen aan de KOR. Twijfel je? Maak dan twee berekeningen.
1. Een inschatting van je verwachte omzet en kosten inclusief btw
2. Een inschatting van je verwachte omzet en kosten exclusief btw.

Hierbij kun je de tarieven van je product of dienst eventueel verhogen, als compensatie omdat je geen btw terugkrijgt. Of verlagen, omdat je geen btw aan je klant vraagt. Ga bij beide berekeningen uit van een realistisch scenario: als jij de prijs van je product of dienst hoger maakt, daalt de vraag waarschijnlijk. En als je de prijs lager maakt, stijgt de vraag wellicht, maar niet meteen met 100%. Houd er ook rekening mee dat de KOR misschien niet een financieel voordeel brengt, maar dat het je wel tijdwinst en vereenvoudiging oplevert.

Hoe aanmelden KOR

Je meldt je aan voor de kleineondernemersregeling via de website van de belastingdienst. Doe dit uiterlijk vier weken voordat je wilt dat de regeling ingaat. Maar bedenk altijd: de KOR is een vrijwillige regeling. Je hoeft er dus alleen gebruik van te maken als het jou voordeel oplevert.

Vragen over behoefte aan advies?

Vragen? Of behoefte aan advies? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met MKB-010 om te zien of wij iets voor je kunnen betekenen, neem vrijblijvend contact op met Leo via Contact – MKB-010 of 06-53458105

mkb 010 leo

Leo van den Ban – Administratiekantoor MKB 010

Heb je naar aanleiding van dit artikel over overstappen van boekhouder vragen. Neem dan gerust contact met ons op. Je mag natuurlijk ook bellen naar: 010 – 52 91 245