Wat is MKB winstvrijstelling?

Als (startende) ondernemer kan je gebruik maken van diverse fiscale regelingen. Één van deze regelingen is de MKB winstvrijstelling. Benieuwd of deze regeling ook voor jou geldt? Leo van den Ban van MKB-010 legt hieronder uit wat de regeling inhoudt en hoe de regeling wordt toegepast. Laten we starten om wat extra uitleg te geven wat deze regeling nu precies inhoud.

Wat betekent deze fiscale MKB regeling?

De MKB-winstvrijstelling is een percentage van je winst dat je mag aftrekken. In 2022 en 2023 bedraagt die vrijstelling, net als voorgaande jaren, 14% van je winst. De MKB-winstvrijstelling verlaagt je fiscale winst, waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen.

Deze regeling geldt niet over de winst die je hebt behaald als medegerechtigde, zie belastingdienst. Ben jij een vennoot in een VOF? dan ben je geen medegerechtigde, maar een ondernemer. Een boekhouder of accountant kan je in jouw situatie haarfijn uitleggen hoe het zit. Vraag hiernaar.

Hoe werkt de MKB-winstvrijstelling?

De MKB-winstvrijstelling wordt door de Belastingdienst automatisch toegepast wanneer je aangifte doet voor de inkomstenbelasting. Je hoeft de MKB-winstvrijstelling dus niet zelf aan te vragen, of aan te vinken tijdens de belastingaangifte.
Let op: als je onderneming verliest lijdt, dan wordt het fiscale verlies door de MKB-winstvrijstelling juist verkleint. In dit geval biedt de MKB-winstvrijstelling jou geen voordeel, maar juist een financieel nadeel.

De MKB-winstvrijstelling wordt aan het eind van je aangifte berekend, dus na aftrek van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.
Je hoeft voor de MKB-winstvrijstelling sinds 2010, niet te voldoen aan het urencriterium voor zzp’ers.

Vragen over MKB-Winstvrijstelling?

Vragen? Of behoefte aan advies? Ben je ondernemer en twijfel je over de aangifte Inkomstenbelasting of heb je specifieke vragen over de MKB winstvrijstelling? Neem dan contact met je boekhouder. Heb je (nog) geen boekhouder of ben je benieuwd wat MKB-010 op dit gebied voor je kan betekenen, neem dan vrijblijvend contact op met Leo via Contact – MKB-010 of 06-53458105

mkb 010 leo

Leo van den Ban – Administratiekantoor MKB 010

Heb je naar aanleiding van dit artikel over de MKB-winstvrijstelling  vragen. Neem dan gerust contact met ons op. Je mag natuurlijk ook bellen naar: 010 – 52 91 245