Hoeveel klanten moet je hebben als ZZP-er?

Je mag het hele jaar voor dezelfde opdrachtgever werken, mits er geen sprake is van een gezagsverhouding. Is dit wel het geval? Dan moet je tijdens één kalenderjaar wel voor meerdere opdrachtgevers werken.

Geen gezagsverhouding

Freelancen voor één opdrachtgever in een kalenderjaar kan, mits er geen sprake is van een gezagsverhouding tussen jou en de opdrachtgever. Dit betekent dat je zelf bepaalt waar, wanneer en hoe je je werk uitvoert. Je wordt ingehuurd als expert binnen jouw vakgebied en bent hiermee een aanvulling voor het bedrijf. Je doet dus geen (inval)klussen die andere medewerkers ook doen. Voorbeeld: interim manager die een bedrijf of afdeling reorganiseert

Wel gezagsverhouding

Is er wel sprake van een gezagsverhouding? Dan moet je in een kalenderjaar voor meerdere opdrachtgevers werken om door de Belastingdienst te worden aangemerkt als zzp’er. Voorbeeld: een juf of verpleegster die op ZZP basis invalwerkzaamheden uitvoert.

Schijnzelfstandigheid

Als je één opdrachtgever in een jaar hebt en er is sprake van een gezagsverhouding, dan kan schijnzelfstandigheid ontstaan. Dit is een situatie waarin de werkverhouding tussen jou en je opdrachtgever te veel lijkt op een loondienstverband. Je doet er daarom goed aan om samen met je opdrachtgever te checken hoe jullie samenwerking wordt gezien door de Belastingdienst.

Je moet aan minimaal één van onderstaande voorwaarden voldoen om als zelfstandige te worden gezien.

  1. Je bepaalt zelf hoe je je werkt uitvoert en er is geen sprake van een gezagsverhouding tussen jou en de opdrachtgever.
  2. Je krijgt geen loon, maar stuurt een factuur.
  3. Je kunt jouw taken ook door iemand anders laten uitvoeren/uitbesteden.

Werken via een bemiddelingsbureau

Werk je op zzp-basis via een tussenpersoon of bemiddelingsbureau en loopt al het contact via hen? Dan is deze persoon of dit bureau jouw opdrachtgever en betekent dit dat je dus maar één opdrachtgever voor de Belastingdienst hebt.

Werk je via een bemiddelaar, maar heb je direct contact(bijvoorbeeld bij het onderhandelen van de uurprijs of de inhoud van de opdracht) met eindklanten? Dan tellen de eindklanten als opdrachtgevers.

Voorkomen van boetes
Loopt al het contact met de eindklant via een tussenpersoon of bemiddelingsbureau, dan is het een must om voor meerdere tussenpersonen of -bureaus aan de slag te gaan. Via verschillende bureaus bij dezelfde eindklant werken kan niet. Dit wordt als frauduleus beschouwd en hierop staan hoge boetes!

Ben je ZZP’er en heb je vragen?
Vragen? Of behoefte aan advies? Wil je als ZZP-er starten? Of ben je al ZZP-er en twijfel je over de gezagsverhouding tussen jou en je opdrachtgever, dan is het verstandig om contact op te nemen met een boekhouder, administratiekantoor voor ZZP of accountant. Heb je (nog) geen boekhouder of ben je benieuwd wat MKB-010 op dit gebied voor je kan betekenen, neem dan vrijblijvend contact op met Leo via Contact – MKB-010 of 06-53458105

mkb 010 leo

Leo van den Ban – Administratiekantoor MKB 010

Heb je naar aanleiding van dit artikel over aftrekbare kosten voor je werkruimte vragen. Neem dan gerust contact met ons op. Je mag natuurlijk ook bellen naar: 010 – 52 91 245