Ben jij ondernemer volgens de Belastingdienst?

Wanneer ben je ondernemer voor de belastingdienst? Je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel is voor de Belastingdienst niet voldoende om je ook echt te zien als ondernemer.

Voorwaarden vanuit belastingdienst

Om door de Belastingdienst gezien te worden, moet je aan onderstaande voorwaarden voldoen.

  • Je moet winst maken als zelfstandig ondernemer. Met een kleine winstmarge op jaarbasis of als je structureel verlies lijdt ben je geen ondernemer.
  • Je moet zelfstandig werken. Er mag geen sprake zijn van een gezagsverhouding, tenzij je meerdere opdrachtgevers hebt.
  • Je hebt een financiële buffer nodig om te kunnen investeren.
  • Je moet wel voldoende tijd aan je bedrijf besteden om deze rendabel te maken.
  • Als je meerdere klanten hebt, ben je minder afhankelijk van 1 of enkele opdrachtgevers en neemt je zelfstandigheid toe.
  • Je moet reclame maken en de concurrentie aangaan met bedrijven die in dezelfde branche opereren.
  • Je moet ondernemersrisico lopen.
  • Ben je aansprakelijk voor de schulden van je onderneming? Dit wijst er voor de Belastingdienst op dat je een ondernemer bent.

Alleen als je voldoet aan bovenstaande voorwaarden, mag je gebruik maken van ondernemersvoordelen, zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB winst vrijstelling.

Ben jij ondernemer of wil je ondernemer worden?

Ben je ZZP’er, ondernemer, of wil je gaan starten als ZZP’er/ondernemer dan heb je mogelijk vragen. Of twijfel je eraan of je voldoet aan bovengenoemde ondernemersvoorwaarden? Of wil je er zeker van zijn dat je wel optimaal gebruik maakt van alle ondernemersvoordelen?

Stel deze vragen dan aan een boekhouder, administratiekantoor of accountant. Laat je goed adviseren en informeren over wat er allemaal komt kijken bij het ondernemerschap gericht op jouw onderneming en persoonlijke situatie.

Heb je (nog) geen boekhouder of ben je benieuwd wat MKB-010 op dit gebied voor je kan betekenen, neem dan vrijblijvend contact op. Wij zijn gevestigd in Bleiswijk.

mkb 010 leo

Leo van den Ban – Administratiekantoor MKB 010

Heb je vragen over het ondernemerschap? Wil je weten wat dit voor jou betekent als starter of ZZP’er. Neem dan gerust contact met ons op. Je mag natuurlijk ook bellen naar: 010 – 52 91 245