Wat is het urencriterium?
Het urencriterium is een voorwaarde voor zelfstandig ondernemers om gebruik te mogen maken van bepaalde vormen van ondernemersaftrek bij je aangifte Inkomstenbelasting. Als je als ondernemer minimaal 1225 uur per kalenderjaar besteed aan je eigen onderneming, dan voldoe je aan de eisen van het urencriterium
Start zo vroeg mogelijk in het jaar.
Bij het starten van je onderneming is het verstandig om je bedrijf zo vroeg mogelijk in het nieuwe jaar te starten, want het urencriterium blijft 1225 uur per kalenderjaar. Of je nu start in januari, juli of september, het urenaantal voor het urencriterium blijft hetzelfde.
Waarom bestaat het urencriterium?
De Belastingdienst heeft het urencriterium in het leven geroepen om het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren, door speciale belastingvoordelen voor freelancers, ZZP-ers en andere ondernemers met een eenmanszaak of een vof aan te bieden. Het urencriterium moet voorkomen dat iedereen zich zomaar inschrijft bij de Kamer van Koophandel en daarna met minimale (of helemaal geen) inspanningen) toch te profiteren van allerlei belastingvoordelen voor ondernemers.
Is het verplicht om mijn uren bij te houden?
Het is niet in alle gevallen verplicht om je uren bij te houden. Heb je bijvoorbeeld naast je bedrijf geen andere inkomsten, haal je genoeg omzet binnen om jezelf te kunnen onderhouden, dan is het voor de Belastingdienst aannemelijk dat je voldoet aan het urencriterium en hoef je dit niet aanvullend te bewijzen.
Als je bijvoorbeeld naast je bedrijf 40 uur per week in werkt en zijn de inkomsten uit loondienst je hoofdinkomen, dan ligt dit anders. Voor de Belastingdienst is het dan niet vanzelfsprekend dat je automatisch voldoet aan het urencriterium. In dit soort gevallen moet je aan de Belastingdienst kunnen bewijzen dat je minimaal 1225 uur per kalenderjaar hebt besteed aan werkzaamheden voor je bedrijf. De bewijslast ligt in dat geval dus bij jou als ondernemer.
Welke uren tellen mee voor het urencriterium?
Hierover kunnen we kort zijn; In het algemeen tellen alle uren mee die jij als zelfstandig ondernemer aan je eigen onderneming besteedt. Dit kunnen zowel directe als indirecte uren zijn.
Directe en indirecte uren
Directe uren zijn alle uren waarin je werkzaamheden voor de klant verricht en indirecte uren zijn uren die je voor je onderneming maakt, maar niet in rekening brengt bij de klant. Voorbeelden hiervan zijn het volgen van cursussen, het bijwerken van je administratie en het beheren van je website.
De direct en indirecte uren die je werkt voor je onderneming kun je bijhouden in een agenda, een Excel-sheet of via een urenregistratie app. Naast het noteren van je uren is het ook verstandig om zoveel mogelijk bewijzen te bewaren, zoals bijvoorbeeld een overzicht van je gereden kilometers, je ov-chipkaart geschiedenis of facturen van de gevolgde cursussen.
Welke voordelen biedt de ondernemersaftrek?
Wanneer je als zelfstandig ondernemer voldoet aan de eisen van het urencriterium, mag je het bedrag van de ondernemersaftrek aftrekken van de fiscale winst van je onderneming. Dit zorgt ervoor dat je minder belasting betaalt.
De belangrijkste regelingen zijn:
- Zelfstandigenaftrek
- Startersaftrek
- Meewerkaftrek
Als je niet voldoet aan het urencriterium mag je geen gebruik maken van bovenstaande aftrekposten. Doe je dit toch? Dan kan de Belastingdienst een boete opleggen.
Uitzondering op het urencriterium
Zwangerschap
Er geldt een uitzondering op het urencriterium, namelijk zwangerschap. Als je zwanger bent, ben je vaak niet in staat om de 1225 uur per kalenderjaar aan je bedrijf te besteden. Daarom heeft de Belastingdienst besloten om over de weken waarop je normaal gesproken met zwangerschapsverlof gaat. Je mag maximaal 16 weken opvoeren aan zwangerschap binnen de urenregistratie.
Arbeidsongeschiktheid (gedeeltelijk)
Naast de uitzondering op het urencriterium in geval van zwangerschap geldt in het algemeen bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid dat je als ondernemer recht hebt op een verlaagd urencriterium bij de startersaftrek. In geval van (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid worden de vereiste uren van 1225 teruggebracht naar minimaal 800 uur.
Vragen over het urencriterium?
Vragen? Of behoefte aan advies? Ben je ondernemer en twijfel je of je voldoet aan het urencriterium? Heb je specifieke vragen hierover, raadpleeg je boekhouder. Je mag ook vrijblijvend contact opnemen met MKB-010 om te zien of wij iets voor je kunnen betekenen, Bel of mail dan met Leo via Contact – MKB-010 of 06-53458105
Leo van den Ban – Administratiekantoor MKB 010
Heb je naar aanleiding van dit artikel over overstappen van boekhouder vragen. Neem dan gerust contact met ons op. Je mag natuurlijk ook bellen naar: 010 – 52 91 245
MKB 010 is gevestigd in Bleiswijk en richt zich als administratie kantoor op ZZP’ers, Klein MKB en specifiek Bouw bedrijven.