5 redenen om als zzp’er of MKB-ondernemer jouw administratie uit te besteden

Veel (startende) ondernemers twijfelen eraan of ze hun zakelijke administratie wel of niet moeten uitbesteden aan een boekhouder. De kosten houdt hen tegen en er wordt vaak (te) gemakkelijk gedacht over de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd en de hoeveelheid tijd die het hen kost. Twijfel jij ook over het wel of niet in de arm nemen van een boekhouder, lees dan vooral dit blog en voorkom dat goedkoop voor jou als ondernemer duurkoop wordt!

1. Houd tijd over voor jouw core business

Als ondernemer heb je het ongetwijfeld druk genoeg met je eigen werkzaamheden. Uitgebreid gaan zitten voor de administratie is er dan vaak niet bij. Maar ja, met je boekhouding moet wel verwerkt worden om belastingaangifte te doen en om inzage te krijgen in hoe je bedrijf er echt financieel voorstaat.

Je bent ondernemer geworden om te doen waar jij goed in bent en plezier aan beleeft. Niet om elke maand met cijfers te stoeien en je in de nieuwste fiscale regels te verdiepen. Daarom is je administratie uitbesteden een goed idee. Jij hoeft alleen maar de facturen, bonnen en bankmutaties aan te leveren; wij regelen de rest. Zo houd jij tijd over voor de dingen die je wél leuk vindt.

2. Alles tot op de komma kloppend

Een administratie bijhouden is nogal een precisiewerk. Een enkel foutje of een keer iets over het hoofd zien, kan je duur komen te staan. Dat nog naast het feit dat het veel uitzoekwerk vergt als je een keer iets vergeet. Denk aan een factuur die je per ongeluk niet hebt ingediend, door omstandigheden een dag te laat zijn met je kwartaalaangifte of je banksaldo verkeerd invoeren.

Een foutje is zo gemaakt en zorgt er direct voor dat je balans en andere cijfers voor je aangifte niet meer sluitend zijn. Door je administratie uit te besteden aan een professionele boekhouder, weet je zeker dat alles tot op de komma klopt. Dat je gegevens precies zo worden aangeleverd zoals de Belastingdienst dat wilt. En dat je altijd ruim op tijd bent voor de belastingdeadlines.

3. Inzicht in je financiële situatie

Je administratie doe je niet alleen om alles voor de Belastingdienst netjes op orde te hebben. Nee, je doet het ook (of zelfs: vooral) om zelf inzicht te hebben in je financiële situatie. Hoe staat jouw bedrijf ervoor? Hoe verhoudt de winst zich tot de kosten? Wat kan er beter? En hoe ontwikkelt je bedrijf zich ten opzichte van eerdere jaren? Door een boekhouder in te schakelen, krijg je inzicht in al die vragen. Je kunt ook meteen advies krijgen voor hoe je dingen anders kunt aanpakken om je financiële situatie te verbeteren. Zo kan een boekhouder je ook adviseren over mogelijke investeringen of het wel of niet uitbesteden van diensten.

4. Advies over belastingvoordelen

Bij je administratie komt meer kijken dan alleen binnenkomende en uitgaande facturen. Je hebt ook te maken met regels van de Belastingdienst. En – om het leuker te maken – met belastingvoordelen waar je misschien recht op hebt. Met alle belastingregels die er zijn, is het nog niet eenvoudig om daar je weg in te vinden. Een boekhouder maakt je hierin graag wegwijs en weet precies welke wetgeving en belastingvoordelen voor jou gelden. Dat kan je een mooie besparing opleveren.

Ook als je plannen hebt om bijvoorbeeld als ondernemer een woning te kopen, een eenmanszaak om te zetten in een bv of andere belangrijke keuzes te maken, is een boekhouder geen overbodige luxe. Door je administratie uit te besteden, zijn al je vragen over dat soort financiële kwesties in vertrouwde handen. 

5. Flexibele ondersteuning bij je administratie 

Veel ondernemers hebben het te druk om zich op hun administratie te storten, maar willen ook weer niet een vaste medewerker hierop zetten. Je administratie uitbesteden aan iemand die er voor je is als jij dat nodig hebt, is dan ook een handige oplossing. Zo weet je zeker dat de administratie altijd doorgaat – ook als jij er niet bent.

Je hebt geen rompslomp van een extra medewerker in dienst, betaalt alleen voor het werk waarvoor je de boekhouder nodig hebt. Bij een boekhouder kan je zelf aangeven bij welke administratieve taken je hulp zoekt. Voor de een is dat alleen bij de jaaraangifte, voor een ander ook bij het inboeken van alle facturen, het doen van de BTW-aangifte of bij de complete salarisadministratie.

Vragen of behoefte aan advies?

Ben je ondernemer en twijfel je eraan of je een boekhouder moet inschakelen voor jouw bedrijfsadministratie? Of twijfel je eraan of je huidige boekhouder wel bij je past? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met MKB-010 om te zien of wij iets voor je kunnen betekenen. Je kan contact opnemen met Leo via Contact – MKB-010 of 06-53458105.

mkb 010 leo

Leo van den Ban – Administratiekantoor MKB 010

Heb je naar aanleiding van dit artikel over overstappen van boekhouder vragen. Neem dan gerust contact met ons op. Je mag natuurlijk ook bellen naar: 010 – 52 91 245