9 tips voor startende zzp’ers

Als je voor jezelf begint, zijn er veel zaken die een werkgever meestal regelt. Nu moet je daar zelf voor zorgen. Dat heeft financiële gevolgen. Bereid je bijvoorbeeld voor op wisselende inkomsten, het opzetten van een administratie en het afsluiten van diverse (bedrijfs)verzekeringen. We geven je 9 tips die jou helpen om op een verantwoordelijke manier als zzp’er te starten.

1. Zet een zakelijke administratie op

Je administratie moet aan een aantal regels voldoen. Je kunt je administratie zelf bijhouden of (deels) door een ander laten doen. Bedenk daarbij of je zelf genoeg kennis, tijd en zin hebt om je administratie te doen. Houd wel altijd zelf overzicht over je financiële situatie, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Lees meer over het opzetten van een administratie- en bewaarplicht

2. Zoek een betrouwbare boekhouder voor het (gedeeltelijk) uitbesteden van je administratie

Veel startende ondernemers twijfelen eraan of ze hun zakelijke administratie wel of niet moeten uitbesteden aan een boekhouder. De kosten houdt hen tegen en er wordt vaak (te) gemakkelijk gedacht over de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd en de hoeveelheid tijd die het hen kost. Meer hierover lees je in ons blog: 5 redenen om je administratie uit te besteden.

3. Houd privé en zakelijk goed gescheiden

Open een zakelijke bankrekening. Verdeel je papieren administratie in privé en zakelijk en doe hetzelfde op de computer. Ga je geld lenen voor je bedrijf? Kijk dan goed naar de mogelijke gevolgen voor je privéfinanciën als je problemen krijgt met terugbetalen van je zakelijke lening.

4. Onderzoek of je als ondernemer wordt gezien door de Belastingdienst (of juist niet)

Je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel is voor de Belastingdienst niet voldoende om je ook echt te zien als ondernemer.

Om door de Belastingdienst gezien te worden, moet je aan onderstaande voorwaarden voldoen.

  • Je moet winst maken als zelfstandig ondernemer. Met een kleine winstmarge op jaarbasis of als je structureel verlies lijdt ben je geen ondernemer.
  • Je moet zelfstandig werken. Er mag geen sprake zijn van een gezagsverhouding, tenzij je meerdere opdrachtgevers hebt.
  • Je hebt een financiële buffer nodig om te kunnen investeren.
  • Je moet wel voldoende tijd aan je bedrijf besteden om deze rendabel te maken.
  • Als je meerdere klanten hebt, ben je minder afhankelijk van 1 of enkele opdrachtgevers en neemt je zelfstandigheid toe.
  • Je moet reclame maken en de concurrentie aangaan met bedrijven die in dezelfde branche opereren.
  • Je moet ondernemersrisico lopen.
  • Ben je aansprakelijk voor de schulden van je onderneming? Dit wijst er voor de Belastingdienst op dat je een ondernemer bent.

Alleen als je voldoet aan bovenstaande voorwaarden, mag je gebruik maken van diverse aftrekposten, zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB winstvrijstelling.

Lees ook: Aftrekposten zzp’ers 2023

5. Zoek uit welke belastingen je moet betalen

Als zzp’er heb je te maken met andere belastingen en premies en aftrekposten dan als werknemer. Je moet bijvoorbeeld btw (omzetbelasting) in rekening brengen en afdragen aan de Belastingdienst. Ook betaal je premie voor de Zorgverzekeringswet. Let erop dat je belastingen vaak pas achteraf betaalt. Reserveer tenminste 1/3 van je omzet om de belastingen te kunnen betalen.

Lees ook: Hoeveel geld moet ik opzij zetten voor de Belastingdienst

6. Hou genoeg geld achter de hand

Bedenk hoe je omgaat met een periode waarin je minder inkomsten hebt, bijvoorbeeld doordat je geen werk hebt, vakantie neemt of ziek bent. Reken uit hoeveel je nodig hebt om zo’n periode te overbruggen en hou dit geld apart op een aparte rekening.

7. Bereid je voor op ziekte en arbeidsongeschiktheid

Bedenk hoe je een inkomstenterugval bij ernstige ziekte of arbeidsongeschiktheid kan opvangen. Als zzp´er is dit niet automatisch voor je geregeld. Je kunt je verzekeren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als je in loondienst hebt gewerkt, kun je ook via uitkeringsinstantie UWV een verzekering afsluiten. Dit moet je wel binnen 13 weken doen nadat je uit dienst bent gegaan.

Lees ook: Welke AOV past bij jou?

8. Check je andere verzekeringen

Als zzp’er moet je zelf je verzekeringen regelen. Voor je bedrijf, maar ook voor jezelf. De verzekeringen die je privé hebt afgesloten geven je geen dekking bij het zaken doen. Afhankelijk van je soort bedrijf en je financiële situatie kan het handig of verplicht zijn om te kiezen voor een rechtsbijstandverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandig ondernemer en/of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Lees ook: Bedrijfsverzekeringen voor startende ondernemers

9. Denk na over je pensioen en nabestaandenpensioen

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioenvoorziening. Op de pensioengerechtigde leeftijd heb je sowieso wel recht op een AOW-uitkering. Die is voor veel mensen wel een stuk lager dan hun eerdere maandelijkse inkomsten. Werknemers hebben daarnaast vaak recht op nabestaandenpensioen. Dit is een uitkering voor nabestaanden. Als zzp’er moet je dit zelf regelen. Kijk goed of je nabestaanden de kosten kunnen blijven betalen als jij zou overlijden.

Vragen en/of behoefte aan advies?

Ben je ondernemer en heb je vragen over dit onderwerp?  Neem dan gerust vrijblijvend contact op met MKB-010 om te zien of wij iets voor je kunnen betekenen. Je kan contact opnemen met Leo via Contact – MKB-010 of 06-53458105.

mkb 010 leo

Leo van den Ban – Administratiekantoor MKB 010

Heb je naar aanleiding van dit artikel over overstappen van boekhouder vragen. Neem dan gerust contact met ons op. Je mag natuurlijk ook bellen naar: 010 – 52 91 245