Hoeveel geld moet ik als ondernemer apart zetten voor de Belastingdienst?

Als (startende) ondernemer is het aan te raden om geld apart te houden voor afdracht van belasting. In deze blog lees je hoeveel procent dit ongeveer moet zijn. Daarnaast vind je hierin tips hoe je onverwachte aanslagen of boetes voorkomt.

1. Welke belastingen moeten ondernemers betalen?

Als je je inschrijft bij de KvK, weet de Belastingdienst ook dat je ondernemer bent. Je krijgt een btw-nummer en een btw-id voor de aangifte omzetbelasting (btw-aangifte). Hieronder zetten we op een rij met welke belastingen je als (startende) ondernemer zoals te maken krijgt.

Alle ondernemers:

  • Inkomstenbelasting
  • Premie volksverzekeringen (zoals AOW), dit gaat via de inkomstenbelasting
  • Bijdrage Zvw (zorgverzekeringswet)

Bijna alle ondernemers:

  • Omzetbelasting (btw-aangifte). Uitzondering o.a. bij lage omzet (KOR)

Een klein deel van de ondernemers:

  • Vennootschapsbelasting ofwel winstbelasting (alleen bij een bv of nv)
  • Gemeentelijke belastingen zoals OZB (bij een bedrijfspand) of precariobelasting
  • Andere specifieke belastingen, zoals loon- en milieuheffingen

2. Hoeveel procent van je omzet zet je opzij?

Veel ondernemers betalen in het begin weinig Inkomstenbelasting. Als startende ondernemer is je omzet meestal nog niet zo hoog én in de eerste 3 jaar heb je vaak recht op startersaftrek. Let wel op dat het percentage aan belastingen dat je betaalt snel stijgt als je omzet stijgt maar ook wanneer je startersaftrek na 3 jaar wegvalt.

Ook als je in het begin maar een paar procent belasting betaalt, is het slim om standaard zo’n 1/3 opzij te zetten. Je maakt misschien meer winst dan je verwacht. Dan loopt het percentage snel op. Bovendien valt de startersaftrek na 3 jaar weg. Daarnaast is het fijn om een buffertje op te bouwen.

3. Btw sparen: direct op je zakelijke spaarrekening

De meeste ondernemers zijn btw-plichtig. Zij leveren producten of diensten met 9% of 21% btw. De btw die je klant betaalt, is geen onderdeel van je omzet. Het is belasting óver je omzet.

Je moet deze bedragen dus volledig (na aftrek van terug te vragen btw) overmaken naar de Belastingdienst bij de aangifte omzetbelasting (btw-aangifte).

Veel ondernemers zetten ontvangen btw direct apart. Je kunt een zakelijke spaarrekening openen en vervolgens online spaarpotten maken. Als jij ook van deze methode gebruik wilt maken, noem er dan één ‘btw’ en parkeer daar je het geld voor de btw-aangifte. Zo is het duidelijk dat je dit geld niet kunt gebruiken voor investeringen of privéuitgaven.

4. Betaalmomenten belasting

Voor ondernemers bestaan er dus verschillende soorten belasting, en er zijn ook twee verschillende momenten waarop die aangegeven en betaald moeten worden.

Jaaraangifte inkomstenbelasting

De jaaraangifte inkomstenbelasting moet je net als mensen in loondienst vóór 1 april doen. De Belastingdienst stuurt je vervolgens een aanslag, vaak in juli of augustus.

Uitstel aanvragen

Je kunt uitstel vragen voor de jaarlijkse inkomstenbelasting. Doe dit voor 1 juli, dan heb je tot 1 november voor je aangifte. Wacht je te lang met aangifte doen? Dat moet je belastingrente betalen.

Btw-aangifte

De btw-aangifte moet je elk kwartaal doen en ook betalen. Dit jaar moet dat uiterlijk op de volgende data. Noteer deze dus alvast in je agenda!

  • 30 april
  • 31 juli
  • 31 oktober
  • 31 januari

Als je een keer te laat aangifte doet of betaalt, krijg je een waarschuwing. Daarna volgt meestal een boete.

 Voorlopige aanslag

De Belastingdienst stuurt de meeste ondernemers aan het begin van elk kalenderjaar automatisch een voorlopige aanslag. Je moet dan alvast inkomstenbelasting en een bijdrage Zvw betalen.

Het opgelegde bedrag is een schatting op basis van je eerdere aangiftes. Vanzelfsprekend kun je bezwaar maken als er iets niet klopt. Krijg je geen voorlopige aanslag? Dan kun je hem zelf aanvragen. Als je het niet doet, moet je bij je jaaraangifte in een keer alle verschuldigde belasting betalen.

5. Buffer opbouwen: zakelijk sparen en beleggen

Dé financiële valkuil voor startende ondernemers is om omzet te zien als winst. Je moet niet alleen je zakelijke kosten eraf trekken, maar je hebt dus ook een buffer nodig voor de belasting.

Er zijn nog meer redenen om geld opzij te zetten. Bijvoorbeeld voor:

  • Inkomen bij ziekte en calamiteiten, voor zover niet gedekt door je AOV
  • Tegenvallende omzet of een economische dip
  • Investeringen en groei, zoals uitbreiden met een tweede vestiging
  • Personeel aannemen of diensten inkopen
  • Vakanties en je oudedagsvoorziening

Vragen en/of behoefte aan advies?

Ben je ondernemer en heb je vragen over dit onderwerp?  Neem dan gerust vrijblijvend contact op met MKB-010 om te zien of wij iets voor je kunnen betekenen. Je kan contact opnemen met Leo via Contact – MKB-010 of 06-53458105.

mkb 010 leo

Leo van den Ban – Administratiekantoor MKB 010

Heb je naar aanleiding van dit artikel over overstappen van boekhouder vragen. Neem dan gerust contact met ons op. Je mag natuurlijk ook bellen naar: 010 – 52 91 245