Een bus of personenauto op naam van de zaak? Waar moet je op letten als ZZP-er in de bouw?

Een bestelbus is soms voordeliger voor zzp’ers dan een personenauto. Als ondernemer met een bestelbus kun je namelijk gebruik maken van allerlei belastingvoordelen. In deze blog legt Leo van den Ban van MKB-010 jou wat de voor en nadelen zijn en waar je op moet letten bij het maken van de juiste keuze.

Afweging: zakelijk en privé

Soms is de keuze voor een bestelbus makkelijk. Als schilder, bouwvakker of pakketbezorger is kleine auto geen optie: dan heb je gewoon veel ruimte nodig om spullen te vervoeren. Maar ook als je hem alleen wilt gebruiken om in het weekend op pad te gaan met je Duitse herders of je drumband, kun je een zakelijke bestelbus kiezen, alleen kan je dan niet gebruiken van alle belastingvoordelen.

Minder wegenbelasting

Het grootste voordeel van een bestelbus is dat je als ondernemer rijdt met een ‘grijs kenteken’. Dit betekent dat je minder wegenbelasting betaalt. Heb je bijvoorbeeld een Volkswagen Caddy? Dan zou je privé bijna 300 euro per kwartaal aan wegenbelasting betalen. Zakelijk betaal je 80-90 euro per kwartaal. Het fysieke nummerbord van een “grijs”kenteken is trouwens gewoon geel en niet grijs. je kunt een auto met een grijs kenteken herkennen aan de beginletter ‘B’ van het kenteken.

Er zijn voorwaarden:

Om gebruik te maken van de belastingvoordelen van een grijs kenteken, moet je aan een paar eisen voldoen. Ten eerste moet je geregistreerd staan als ondernemer en een btw-nummer hebben. De bestelauto moet op naam staan van de entiteit (rechtspersoon) aan wie een btw-nummer is toegekend. Daarnaast moet tien procent van de kilometers die je jaarlijks rijdt werk gerelateerd zijn.

Eisen laadruimte

Ook het busje zelf moet aan wat voorwaarden voldoen. De totale laadruimte van de bedrijfsauto moet voorzien zijn van een vaste, vlakke laadvloer en er mogen geen zitplaatsen in de laadruimte zijn.

Brandstof keuze

Verder zijn bestelbussen vaak diesels wat qua tanken weer goedkoper is dan een benzine auto. . Bij een normale auto is de wegenbelasting voor een diesel weer duurder, bij een bestelbus op naam van de zaak zit hierin geen verschil. Er zijn trouwens tegenwoordig ook (semi-)elektrische bestelbussen, waarmee je kosten per kilometer nog lager uitvallen.

Aanschaf

Als jij als zzp’er een bestelwagen voor je bedrijf koopt, hoef je normaal gesproken geen BPM-belasting te betalen. BPM staat voor belasting van personenauto’s en motorrijwielen en is de belasting die de eerste eigenaar van een auto moet betalen. Als jouw bestelwagen met een grijs kenteken minstens vijf jaar op naam van je bedrijf staat, blijf je vrijgesteld van BPM.

LET OP: De Belastingdienst houdt dit goed in de gaten: wanneer jij je bus binnen vijf jaar aan een particulier verkoopt of de auto niet langer als bedrijfsauto gebruikt, moet je alsnog een deel van de BPM betalen.

Niet voor iedereen geschikt

Een busje is dus al snel voordelig, maar zeker niet voor iedere zzp’er geschikt. Je moet hem wel echt nodig hebben: een kleine, zuinige (of zelfs elektrische) Citroen C1 of Fiat 500 blijft met een wegenbelasting van circa 55 euro per kwartaal altijd goedkoper dan een bus.

Een groot nadeel van een zakelijke bestelbus is wel het aantal zitplaatsen. Omdat er in de laadruimte geen zitplaatsen mogen zijn, heb je vaak alleen een chauffeurs- en een bijrijdersstoel. Niet zo handig je jouw bedrijfswagen ook als gezinsauto wil gebruiken.

Vragen over een bus of personenauto op naam van de zaak?

Vragen? Of behoefte aan advies? Ben je ondernemer en twijfel je eraan of je (bedrijfs)auto zakelijk of privé moet aanschaffen? Of twijfel je eraan of je de voordelen wel correct toepast? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met MKB-010 om te zien of wij iets voor je kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact op met Leo via Contact – MKB-010 of 06-53458105

mkb 010 leo

Leo van den Ban – Administratiekantoor MKB 010

Heb je naar aanleiding van dit artikel over bestelbus of auto op naam van de zaak vragen. Neem dan gerust contact met ons op. Je mag natuurlijk ook bellen naar: 010 – 52 91 245