BTW-verleggingsregeling bij zakendoen met het buitenland

Als u diensten afneemt van of levert aan buitenlandse bedrijven, kunt u te maken krijgen met verlegging van BTW. De afnemer betaalt dan de BTW in eigen land.

Wanneer geldt de verleggingsregeling?

De verleggingsregeling kan gelden als u diensten levert aan, of afneemt van bedrijven uit andere EU-landen. De verleggingsregeling kan ook gelden als u diensten afneemt van ondernemers uit niet-EU-landen.

BTW berekenen bij diensten aan afnemers in andere EU-landen

Werkt u voor een particulier? In de meeste gevallen is dan de dienst belast in Nederland en brengt u dus Nederlandse btw in rekening. Met een ‘particulier’ bedoelen we in dit geval een klant die geen BTW-identificatienummer heeft.

Is uw klant een ondernemer? Dan geldt vaak: de dienst is belast in het land van de afnemer, waarbij die afnemer zelf de BTW berekent en betaalt in zijn eigen land. We noemen dit intracommunautaire diensten. Met ‘ondernemer’ bedoelen we hier ook een organisatie die geen ondernemer is, maar wel een BTW-identificatienummer heeft.

Wat moet u doen bij een intracommunautaire dienst?

  • U stuurt een factuur zonder BTW waarop u noteert: ‘btw verlegd’.
  • U geeft deze dienst aan in uw BTW-aangifte.
  • U geeft deze dienst op in uw ‘Opgaaf intracommunautaire prestaties‘.
  • BTW berekenen als u goederen of diensten afneemt uit andere EU-landen.

Koopt u goederen of diensten uit een ander EU-land? Als de goederen in Nederland worden afgeleverd, krijgt u in de meeste gevallen een factuur met 0% BTW. We noemen dat een intracommunautaire verwerving. Bij diensten uit andere EU-landen staat op de factuur ‘BTW verlegd’.

Wat moet u doen?

Bepaal eerst onder welk Nederlands BTW-tarief de goederen en diensten vallen.
Vermenigvuldig vervolgens de verkoopprijs met het BTW-tarief. De uitkomst is de BTW die u aangeeft in uw BTW-aangifte.
Krijgt u een factuur in een vreemde valuta? Bij uw-aangifte moet u het bedrag dan omrekenen naar euro’s.

BTW berekenen bij goederen naar en vanuit niet EU landen

Bij de invoer van goederen uit niet-EU-landen betaalt u BTW bij de douane. U kunt de Belastingdienst ook vragen om deze BTW aan te mogen geven in uw BTW-aangifte in plaats van deze te betalen bij de douane. U moet dan een Vergunning artikel 23 aanvragen. Deze mogelijkheid wordt ook wel een verleggingsregeling genoemd.

Behoefte aan een vrijblijvend adviesgesprek?