Is uw werkkleding fiscaal aftrekbaar?

Bedrijfskleding is slechts onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrek

Werkkleding is fiscaal aftrekbaar als het voldoet aan één van de voorwaarden die de Belastingdienst hiervoor gesteld heeft:

  1. De werkkleding is (bijna) alleen maar geschikt om te dragen in het kader van uw werk.
  2. De werkkleding is voorzien van een duidelijk zichtbaar bedrijfslogo of ander beeldkenmerk van de werkgever (minimaal 70 cm²).
    In dit artikel leggen wij u uit in welke situatie uw (bedrijfs)kleding wel of niet fiscaal aftrekbaar is.

Wat verstaat de belastingsdienst onder werkkleding?

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen of uw werkkleding wel voldoet aan één van de voorwaarden die de Belastingdienst hiervoor stelt. De ene voorwaarde is dat het kleding moet zijn die die (bijna) alleen geschikt is om tijdens het werk te dragen”. U kunt hierbij denken aan een overall, een laboratoriumjas of schoenen met stalen neuzen. Deze soorten werkkleding zijn fiscaal WEL aftrekbaar.

Kleding zoals nette broeken, mantelpakjes of nette overhemden zijn ondanks dat ze een representatief karakter hebben (bijvoorbeeld voor klantenbezoek) expliciet uitgesloten van deze regeling en dus fiscaal NIET aftrekbaar.

De andere voorwaarde die de Belastingdienst aan werkkleding stelt, is dat er op de kleding één of meerdere beeldkenmerken van de werkgever duidelijk zichtbaar moeten zijn. Een bedrijfslogo is hier een goed voorbeeld van. De beeldkenmerken moeten per kledingstuk een minimale totale oppervlakte van 70 cm² hebben. Een voorbeeld hiervan is een t-shirt of polo met logo die u als bijvoorbeeld timmerman draagt voor uw werk.

Als uw werkkleding aan één van de twee bovenstaande voorwaarden voldoet, is uw werkkleding 100% fiscaal aftrekbaar.

Werkkleding aanschaffen als werkgever

Bent u werkgever en koopt u werkkleding voor uw medewerkers? Volgens de Belastingdienst valt de werkkleding in dat geval onder het loon van de medewerker. U kunt werkkleding alleen onbelast aan uw medewerkers aanbieden als de kleding (bijna) alleen maar op de werkplek gedragen wordt. Ook eventuele reinigingskosten van de werkkleding zijn in dat geval fiscaal aftrekbaar.

Behoefte aan een vrijblijvend adviesgesprek?