Hoe werkt de btw-verleggingsregeling voor ZZP-ers in de bouw?

Als zelfstandig ondernemer in de bouw kun je te maken krijgen met de btw-verleggingsregeling. De btw kan naar jou worden verlegd of jij kunt de btw verleggen. Om te begrijpen hoe dit werkt is het belangrijk om te weten of tijdens een opdracht hoofdaannemer of onderaannemer bent.  In dit artikel over de btw-verleggingsregeling leggen we je het graag uit.

Ben jij hoofdaannemer?

Je bent hoofdaannemer als de opdrachtgever een overeenkomst aangaat met jouw bedrijf. In de meeste gevallen voer je een klus zelfstandig uit, maar soms is een klus te groot of te specialistisch voor jou alleen.

Als jij andere zzp’ers inschakelt om samen de klus uit te voeren dan ben jij de hoofdaannemer en zijn de andere zzp-ers onderaannemer.  Als hoofdaannemer reken jij wel BTW over jouw facturen aan de opdrachtgever.

Ben jij onderaannemer?

Indien jij voor een ander bedrijf een klus uitvoert, niet de opdrachtgever?

Voer jij een klus uit voor een ander bedrijf? Bijvoorbeeld voor een groter aannemersbedrijf? Dan ben jij de onderaannemer. Jij hebt immers een overeenkomst met een andere ondernemer die niet de opdrachtgever is. In dit geval reken je geen btw op je facturen omdat je de BTW mag verleggen aan de hoofdaannemer. Het is daarbij wel belangrijk dat je dit goed op je factuur vermeld.

Wat moet je doen als de btw naar jou is verlegd? (Je bent hoofdaannemer)

De onderaannemers vermelden jouw btw-nummer op de factuur als zij de btw naar jou willen verleggen. Je moet hier dus altijd iets mee doen bij je aangifte omzetbelasting (btw-aangifte). De BTW die aan jou verlegd is, moet vermeld worden in jouw btw aangifte  Het btw-bedrag reken je zelf uit en vul je bij de btw-aangifte in onder ‘verleggingsregeling binnenland‘. Welk btw-tarief voor jou van toepassing is, is afhankelijk van het soort werkzaamheden dat je uitvoert. Meer over de diverse BTW tarieven in de bouw vind je in onze komende blog “welke btw tarieven heb je in de bouw”. Of neem contact op als je niet wil wachten.

Wanneer mag je de btw-verleggingsregeling toepassen? (Je bent onderaannemer)

Voer jij een klus uit voor een ander bedrijf en niet direct voor de opdrachtgever? Dan mag je de btw naar dat bedrijf toe verleggen. Op je factuur vermeld je dus geen btw-tarief, maar geef je aan dat de verleggingsregeling van toepassing is. Dit doe je door op de factuur de vermelding “btw verlegd”te noteren.  Vermeld op de factuur altijd het btw-nummer van het bedrijf waar jij de btw naartoe verlegd. In je btw-aangifte geef je aan voor welke omzet je btw hebt verlegd bij Prestaties binnenland onder 1 e “leveringen belast met 0% of niet bij u belast”.

Vragen over BTW-verleggingsregeling?

Vragen? Of behoefte aan advies? Ben je ondernemer, zzp’er in de bouw of andere branche en heb je vragen of de btw-verleggingsregeling? Vraag je boekhouder in de bouw of administratiekantoor bouw advies. Loop je vast, neem dan gerust vrijblijvend contact op met MKB-010 om te zien of wij iets voor je kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact op met Leo via Contact – MKB-010 of 06-53458105

mkb 010 leo

Leo van den Ban – Administratiekantoor MKB 010

Heb je naar aanleiding van dit artikel over overstappen van boekhouder vragen. Neem dan gerust contact met ons op. Je mag natuurlijk ook bellen naar: 010 – 52 91 245