Welke BTW tarieven heb je in de bouw?

Als zelfstandig ondernemer in de bouw,  kun je te maken krijgen met verschillende btw tarieven. De Belastingdienst heeft het btw tarief in de bouw onderverdeeld in twee percentages: 9% btw en de meest voorkomende 21% btw.

Daarnaast kan je in de bouw ook te maken krijgen met de btw verleggingsregeling. Meer informatie over de btw verleggingsregeling vind je terug in onze blog “hoe werkt de BTW verleggingsregeling”,

Welke werkzaamheden vallen onder het btw tarief van 9%?

Het isoleren, schilderen, stukadoren en behangen van woningen die ouder zijn dan 2 jaar valt onder het btw tarief van 9%-tarief.

Ook het schoonmaken in woningen valt onder het 9%-tarief, ongeacht hoe oud of jong de woning is.

Let op: het btw tarief van 9%  heeft uitsluitend betrekking op werkzaamheden/arbeidsuren. De kosten van materialen die je doorbelast vallen altijd onder het btw tarief van 21%, ook als het bijvoorbeeld om isolatiemateriaal gaat dat gebruikt wordt voor de isolatie van een woning ouder dan 2 jaar.

Welke werkzaamheden vallen onder het btw tarief van 21%

Alle overige werkzaamheden waarvoor geen 0%  of 9% BTW geldt. Je kan hierbij denken aan werkzaamheden zoals timmeren, voegen of de werkzaamheden die je uitvoert als loodgieter.

Zoals eerder vermeld vallen de kosten van de aankoop van materialen (Nederland) altijd onder het reguliere btw tarief van 21%. Mocht je materialen in het buitenland hebben aangekocht, dan kunnen hiervoor afwijkende regels gelden. Heb je hiermee te maken en twijfel je over het toe te passen BTW tarief? Neem dan altijd contact op met je boekhouder voordat je een factuur opstelt of je BTW aangifte indient. Een goede boekhouder voor de bouw kan je hierin exact adviseren en begeleiden.

Hoe pas je meerdere btw tarieven toe in één opdracht?

Maakt het werk deel uit van een groter aannemingswerk waarvoor diverse btw tarieven gelden? Dan splitst je in de offerte en op de factuur de werkzaamheden op die onder het 21%-tarief, 9% tarief en 0% tarief vallen.

Let erop dat je eventuele materialen ook altijd apart in de offerte en/of op de factuur vermeld. Zo houd je het overzichtelijk voor iedereen.

Vragen over verschillende BTW tarieven in de bouw?

Vragen? Of behoefte aan advies? Ben je ondernemer of ZZP’er in de bouw en heb je vragen of de verschillende BTW tarieven in de bouw? Vraag je huidige boekhouder voor advies. Zeker als je ook nog te maken hebt met BTW-verleggingsregels. Kom je er niet uit, neem dan gerust vrijblijvend contact op met MKB-010 om te zien of wij iets voor je kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact op met Leo via Contact – MKB-010 of 06-53458105

mkb 010 leo

Leo van den Ban – Administratiekantoor MKB 010

Heb je naar aanleiding van dit artikel over overstappen van boekhouder vragen. Neem dan gerust contact met ons op. Je mag natuurlijk ook bellen naar: 010 – 52 91 245