Extra belastingvoordeel door investeringsaftrek

De investeringsaftrek is een fiscale regeling voor ondernemers die je extra belastingvoordeel kan opleveren als je investeert in bedrijfsmiddelen. Je kan hierbij denken aan de aanschaf van een laptop, telefoon of een bedrijfsauto. De percentages / bedragen van de  investeringsaftrek worden elk jaar opnieuw vastgesteld door de Belastingdienst.

Hoe werkt de investeringsaftrek?

Onder de investeringsaftrek vallen 3 regelingen:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA); Een aftrekpost voor investeringen vanaf € 450,–in bedrijfsmiddelen
  • Energie-investeringsaftrek (EIA); Een aftrekpost voor bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan.
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA). Een aftrekpost voor bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan.

Als zzp-er / ondernemer in de bouw kom je normaalgesproken het snelst in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) , omdat deze aftrekpost betrekking heeft op het investeren in bedrijfsmiddelen. In deze blog zullen wij de (KIA) regeling verder toelichten.  Natuurlijk kun je ook informeren bij je boekhouder in de bouw.

Wat zijn de voorwaarden voor de KIA?

Om voor de KIA in aanmerking te komen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Je bedrijf is gevestigd in Nederland
  • Je betaalt inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting
  • Je hebt dit boekjaar in bedrijfsmiddelen geïnvesteerd
  • Het totaalbedrag van de investeringen bedraagt in een boekjaar minimaal € 2400 (excl. btw)
  • Je mag alleen bedrijfsmiddelen meetellen voor de KIA die minimaal € 450 (excl. btw) kosten.

Reguliere zakelijke kosten

Als je een bedrijfsmiddel aanschaft dat goedkoper is dan € 450, zoals bijvoorbeeld een printer, powerbank of bureaustoel, dan valt dit onder de reguliere zakelijke kosten.

Let op: de investeringsaftrek geldt alleen voor het deel dat je bedrijfsmatig gebruikt: als je een telefoon of computer voor 70% zakelijk gebruikt, is het investeringsbedrag dus 70% van de aanschafprijs (excl. btw).

Let op: de kosten voor de aanschaf van een auto komen alleen in aanmerking voor de investeringsaftrek wanneer je kan aantonen dat je de auto uitsluitend voor zakelijke doeleinde gebruikt. Zo komt de aanschaf van een personenauto wel in aanmerking voor investeringsaftrek wanneer je een taxibedrijf hebt, maar bijvoorbeeld niet als je als je als zzp-er of ondernemer in de bouw werkt.

Als ondernemer in de bouw kom je wel weer in aanmerking voor investeringsaftrek als je een bedrijfsbus aankoopt zodat je materialen of gereedschappen kunt vervoeren naar de bouwplaats

Hoe wordt de KIA berekend?

De KIA is een percentage van alle investeringen die je voor je onderneming doet, waarbij de hoogte van de aftrek afhangt van het geïnvesteerde bedrag.

In de tabel hieronder kun je zien hoe de percentages en maximale bedragen in 2023 zijn bepaald door de Belastingdienst.

InversteringKleinschaligheidsinvesteringaftrek
€ 0 t/m € 2.400€ 0
€ 2.401 t/m € €63.71528% van het investeringsbedrag
€ 63.715 t/m € 117.991€ 17.841
€ 117.991 t/m € 323.544€ 17.841 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 110.998
meer dan € 323.544€ 0

Vragen over de Kleinschaligheidsinvesteringaftrek?

Vragen? Of behoefte aan advies over de KIA? Ben je ondernemer en twijfel je of je huidige boekhouder nog bij je past? Heb je specifieke vragen over de KIA en wat jij daar voor voordeel mee kunt behalen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met MKB-010 om te zien of wij iets voor je kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact op met Leo via Contact – MKB-010 of 06-53458105

mkb 010 leo

Leo van den Ban – Administratiekantoor MKB 010

Heb je naar aanleiding van dit artikel over overstappen van boekhouder vragen. Neem dan gerust contact met ons op. Je mag natuurlijk ook bellen naar: 010 – 52 91 245