Vanaf wanneer wordt het financieel interessant om uw bedrijf om te zetten van een eenmanszaak/VOF naar een BV?

Belastingen

Heeft u een eenmanszaak, dan betaalt u inkomstenbelasting over de winst uit de onderneming. Als ondernemer heeft u, onder bepaalde voorwaarden, recht op een aantal aftrekposten voor de inkomstenbelasting. Denk daarbij aan de starters- en zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling en de aftrek voor de oudedagsvoorziening. Hierdoor betaalt u tot een bepaalde winst minder inkomstenbelasting dan wanneer u in loondienst bent. Blijft uw winst groeien, dan zal het op een gegeven moment fiscaal interessanter worden om een BV op te richten. In het geval van een BV krijgt u te maken met zowel de Vennootschapsbelasting (belasting over de winst van een BV), inkomstenbelasting (over het salaris in box 1 en over te ontvangen dividenden in box 2) en dividendbelasting (over de uit te keren dividenden).

Voordelen BV

  • Een BV is een rechtsvorm met een beperkte aansprakelijkheid. Met andere woorden: niet u, maar de BV zelf is aansprakelijk voor eventuele schulden.
  • U kunt uw eigendommen en financiële risico’s verdelen over meerdere BV’s via een holding.
  • Het verplichte startkapitaal is niet meer dan 1 eurocent.
  • Het hebben van een BV kan een professionele indruk maken.
  • Nieuwe investeerders kunnen worden aangetrokken via aandelen in de BV.
  • Over de winst van een BV betaalt u slechts 15% of 25% (vanaf 2022 is dit 25,8%) belasting.

Aansprakelijkheid

Het grootste voordeel van het omzetten van uw eenmanszaak (of VOF) naar een BV is de persoonlijke aansprakelijkheid. Wat betekent dit? Als eigenaar van een eenmanszaak bent u volledig persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden van de onderneming. Hoe groter uw bedrijf, hoe groter de financiële gevolgen wanneer het misgaat. Schuldeisers kunnen zich in dat geval ook verhalen op uw privévermogen. Bij een BV is dat niet het geval. Omdat een BV zijn eigen rechtsvorm is, kunnen schuldeisers u alleen in uitzonderlijke gevallen privé aansprakelijk stellen voor schulden van de BV.

Hoe hoog moet mijn winst zijn om een BV te worden?

Hier is geen simpel antwoord op te geven. Het is afhankelijk van uw type onderneming, het salaris dat u krijgt, hoeveel geld u nodig hebt om in uw levensonderhoud te voorzien, met welke extra kosten u te maken krijgt bij een BV, etc. Voor de overstap naar een BV is een winst van €140.000 per jaar een goede richtlijn. Bij zulke hoge winsten is het fiscaal aantrekkelijker om een BV te hebben in plaatst van een eenmanszaak of VOF. Houd er wel rekening mee dat u met een BV ook hogere kosten hebt. Om een BV op te richten moet u naar een notaris; bij een standaard BV zijn de kosten hiervoor ongeveer €500 tot €1.500.

Behoefte aan een vrijblijvend adviesgesprek?