AOV via een schenkkring

Een schenkkring is een groep zzp’ers die elkaar kent en vertrouwt. Ze vormen een vereniging met als doel elkaar financieel steunen bij ziekte. Het bestuur van de schenkkring organiseert regelmatig verplichte bijeenkomsten om de onderlinge band te versterken. Schenkkringen zijn er in alle soorten en maten, met leden uit verschillende branches. Een voorbeeld van een schenkkring is bijvoorbeeld het Broodfonds.
Ben je lid van een schenkkring? Dan kan je voor maximaal 2 jaar schenkingen krijgen. Soms zijn psychische aandoeningen zoals een burn-out in het eerste jaar uitgesloten van schenkingen. Ook zijn er schenkkringen die eisen dat je bedrijf minimaal 1 jaar actief is voordat je kunt deelnemen.

Voorwaarden AOV via een schenkkring

Meestal kun je je zelf niet aanmelden bij een schenkkring. Een ander lid moet je vragen mee te doen. Ieder lid heeft het recht een veto uit te spreken tegen het lidmaatschap van een nieuw lid.

Als er minimaal 20 deelnemers zijn kan een schenkkring van start gaan en schenkingen doen. De hoogte van de inzet is berekend aan de hand van het gemiddelde verzuimpercentage van zzp’ers. Het is belangrijk dat de schenkkring doorgroeit naar 50 leden, zodat bij meerdere ziekmeldingen iedereen een uitkering kan krijgen.

Bij deelname aan een schenkkring betaal je inschrijfkosten, maandelijkse contributie en stort je een bedrag op je eigen schenkkringrekening. Het bestuur beheert je rekening. Ieder lid van de schenkkring betaalt een zelfde bedrag aan maandelijkse contributie. Deze contributie is gebaseerd op een vast bedrag dat je ontvangt bij ziekte. Deze contributie is gebaseerd op het aantal leden van de schenkkring. Wil je meer ontvangen dan dit vaste bedrag, dan is het mogelijk om hiervoor extra maandelijks geld in te leggen, zodat je schenking bij ziekte hoger wordt. De schenking die je ontvangt mag niet hoger zijn dan je gemiddelde nettowinst over de afgelopen 3 jaar. Ben je een starter, dan mag je uitkering niet hoger zijn dan de vaste lasten van je onderneming. Je toont dit aan met je jaarcijfers: opgaaf inkomstenbelasting of jaarrekening.

Stop je met deelname aan de schenkkring? Dan ontvang je het bedrag dat nog op je rekening staat minus kosten terug.

Je wordt ziek

Als je door ziekte niet meer kunt werken, meld je dit bij het bestuur van je schenkkring. Na 1 maand wachttijd ontvang je van alle deelnemers een klein bedrag op je rekening. Al die kleine bedragen samen zijn in totaal het inkomen dat jij wilt ontvangen. Dit inkomen is belastingvrij, omdat je niet uitkomt boven het maximale bedrag van 2.274 euro dat je belastingvrij per jaar van 1 persoon mag ontvangen. De stortingen die je overmaakt van je schenkkringrekening zijn niet aftrekbaar. Je kunt dit zien als eigen spaargeld.

Meldt een lid van de schenkkring zich onterecht ziek, dan beëindigt de kring het lidmaatschap.

Voordelen

  • Je kunt je aansluiten bij een schenkkring als je een ziekteverleden hebt.
  • Er is geen medisch keuring.
  • Je kent de ondernemers in je schenkkring.
  • Bij ziekte hoef je geen doktersverklaring te laten zien, een schenkkring werkt op basis van vertrouwen.
  • Over de schenkingen die je bij ziekte ontvangt betaal je geen belasting.
  • Het geld dat op je schenkkringrekening overblijft na schenkingen aan zieken binnen de kring, blijft van jou.
  • Als je stopt met deelname ontvang je het bedrag dat op je rekening staat minus administratiekosten terug.

Nadelen

  • Je kunt je niet zomaar aanmelden, meestal moet je gevraagd worden om deel te nemen.
  • Je ontvangt maximaal 2 jaar schenkingen uit de schenkkring. Ben je na 2 jaar nog steeds ziek? Dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen. Of je hier recht op hebt, hangt af van je vermogen en het eventuele inkomen van je partner.
  • Je krijgt geen begeleiding bij ziekte en re-integratie.
  • Je hebt meestal 1 maand wachttijd totdat je de schenkingen krijgt.
  • Welke arbeidsongeschiktheidsverzekering moet ik kiezen?

    We snappen dat de keuze voor een AOV best lastig kan zijn. In dit artikel helpen we je daarom verder op weg.

    Lees welke AOV bij jou past

mkb 010 leo

Leo van den Ban – Administratiekantoor MKB 010

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over je AOV? Neem dan gerust contact met ons op. Je mag natuurlijk ook bellen naar: 010 – 52 91 245.