Hoe werkt de BTW-verleggingsregeling (Nederland)
Als zelfstandig ondernemer in bijvoorbeeld de bouw of schoonmaak kunt u te maken krijgen met de BTW-verleggingsregeling. De BTW kan naar u worden verlegd of u kunt de btw verleggen. Om te begrijpen hoe dit werkt is het belangrijk te weten ‘wie u bent’ tijdens een opdracht.
U bent als zelfstandig ondernemer verplicht om een administratie te voeren en BTW af te dragen. BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. Levert u een product of dienst? Dan vermeld u in de meeste gevallen de BTW over het factuurbedrag. De BTW die u ontvangt van een afnemer draagt u af aan de Belastingdienst.
Hoofdaannemer, als u de klus hebt binnen gesleept
U bent hoofdaannemer als de opdrachtgever een overeenkomst aangaat met uw bedrijf. In de meeste gevallen voert u een klus zelfstandig uit, maar soms is een klus te groot voor u alleen. Als u andere zzp’ers inschakelt om samen de klus te klaren dan bent u de hoofdaannemer en kunnen de onderaannemers (de andere zzp’ers) de BTW naar u verleggen.
Onderaannemer, als u voor een ander bedrijf een klus uitvoert
Voert u een klus uit voor een ander bedrijf? Bijvoorbeeld voor een groter aannemersbedrijf? Dan ben u de onderaannemer. U hebt een overeenkomst met een andere ondernemer die niet de opdrachtgever is. In dit geval kunt u de BTW naar de hoofdaannemer verleggen.
Wat moet ik doen als de btw naar mij is verlegd? (Ik ben hoofdaannemer)
De onderaannemers vermelden uw BTW-nummer op de factuur als zij de BTW naar u willen verleggen. U moet hier dus altijd iets mee doen bij uw aangifte Omzetbelasting (BTW-aangifte). De verlegde BTW mag u aftrekken omdat de diensten van de andere zelfstandig ondernemers voor uw bedrijf zijn uitgevoerd. Het BTW-bedrag rekent u zelf uit en vult u bij de BTW-aangifte in onder “verleggingsregeling binnenland”.
In dezelfde BTW aangifte mag u de verlegde BTW aftrekken. Onder ‘voorbelasting, kleineondernemersregeling en schatting‘ vult u hetzelfde BTW-bedrag in als bij ‘verleggingsregeling binnenland‘. Onder de eindstreep komt het bedrag uit op 0. In theorie heeft u de verlegde BTW ontvangen en vervolgens weer afgedragen zonder dat daar fysiek geld aan te pas komt.
Wanneer mag ik de BTW-verleggingsregeling toepassen? (Ik ben onderaannemer)
U bent werkzaam in 1 van de volgende branches: schoonmaak, (scheeps) bouw of als hovenier en voert u een klus uit voor een ander bedrijf en niet direct voor de opdrachtgever? Dan mag u de BTW naar dat bedrijf toe verleggen. Op uw factuur vermeld u dus geen BTW-tarief, maar geeft u aan dat de verleggingsregeling van toepassing is. Vermeld in dit geval altijd het BTW-nummer van het bedrijf waar u de BTW naartoe verlegd. In uw BTW-aangifte geeft u aan voor welke omzet uw BTW hebt verlegd bij ‘prestaties binnenland‘.
Let op: Verlegde BTW van de BTW-verleggingsregeling moet ALTIJD terugkomen in de btw-aangifte