Werkkleding voor zzp-ers in de bouw. Wat kun je ermee?

Veel zzp-ers in de bouw schaffen werkkleding en werkschoenen aan. De kosten voor de aanschaf van werkkleding en -schoenen zijn in beginsel zakelijke kosten en dus aftrekbaar. Maar let op!

Voorwaarden

Hier zijn echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Leo van den Ban, van MKB-010 legt in deze blog graag uit welke voorwaarden dit zijn en waar je verder rekening mee moet houden , bijvoorbeeld als je bedrijfskleding van je opdrachtgever draagt.

Wat wordt onder werkkleding verstaan?

Werkkleding is kleding die je uitsluitend kunt dragen tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden van jouw onderneming en die dus niet geschikt zijn om privé te dragen. Je kan hierbij denken aan een overall, een werkbroek met kniebeschermers, etc.

Is de werkkleding wel geschikt om ook privé te dragen? Bijvoorbeeld een blouse of een polo,  dan moet deze kleding voorzien zijn van een logo van minimaal 70 cm2. Dit logo moet een logo zijn van je bedrijf  of anderszins naar je onderneming verwijzen.

Een net pak, pumps of een nette blouse waarop geen bedrijfslogo zichtbaar is, is zakelijk nooit aftrekbaar. Ook niet als je de kleding aanschaft om er tijdens een zakelijke afspraak representatief uit te zien. Nu zul je denken, dat heb ik binnen mijn werkgebied in de bouw ook niet nodig. Maar ook buiten de bouw gelden deze voorwaarden.

Wat wordt onder werkschoenen verstaan?

Onder werkschoenen worden in de regel veiligheidsschoenen bedoeld. Dit zijn schoenen met anti slip zolen, schoenen met een verstevigde neus of schoenen met een specifieke normering. Mocht je werkschoenen gaan kopen vraag dan altijd aan de winkel welke normering de schoenen bevatten en of deze normering aan de eisen van de Belastingdienst voldoet. Voor werkschoenen / veiligheidsschoenen geldt de eis voor een logo niet.

Mag ik als onderaannemer werkkleding dragen van mijn opdrachtgever?

Kleding dragen van de opdrachtgever is in de regel niet toegestaan. Als dit gebeurt op grond van uitdrukkelijke eisen van de hoogste opdrachtgever, bijvoorbeeld vanwege herkenbaarheid en/of veiligheid op de bouwplaats, dan is dit in sommige gevallen wel toegestaan. Het is daarbij echter wel belangrijk dat je eigen bedrijf ook herkenbaar en zichtbaar is, bijvoorbeeld door het dragen van een polo met jouw bedrijfslogo, onder een werkjas met logo van de opdrachtgever. In principe moet jij als zzp-er in de bouw altijd je eigen bedrijf uitdragen en niet dat van je opdrachtgever.

Kosten voor de aanschaf van werkkleding met logo van jouw opdrachtgever zijn zakelijk nooit aftrekbaar. Laat je dus niet verleiden om deze aan te schaffen. Je opdrachtgever zou dit aan jou moeten verstrekken als dit nodig is.

Laat je adviseren.

Overweeg je om werkkleding aan te schaffen als ZZP’er in de bouw of voor je bouwbedrijf? Vraag advies over de aanschaf of het dragen van de beoogde bedrijfskleding. Wij willen je verwijzen naar je boekhouder, administratiekantoor of accountant. Zij weten hoe het zit.  Heb je (nog) geen boekhouder of ben je benieuwd wat MKB-010 op dit gebied voor je kan betekenen, neem dan vrijblijvend contact op met Leo via Contact – MKB-010 of 06-53458105

mkb 010 leo

Leo van den Ban – Administratiekantoor MKB 010

Aan bedrijfskleding of werkkleding zitten voorwaarden, in dit artikel hoop ik je wat tips te hebben gegeven. Heb je nog altijd vragen neem dan gerust contact met ons op. Je mag natuurlijk ook bellen naar: 010 – 52 91 245